Niet Frans genoeg..

De markt , en de hoeden. Vanochtend ons ‘a la tourist’ gedragen. De plaatselijke markt in Lalinde leent zich hier uitstekend voor. Kijken niet kopen is ditmaal niet van toepassing. De in Mallorca op de kop getikte zonnehoeden van de dames in ons huishouden zijn aan vervanging toe.

Na het spotten van de geschikte kraam, we wijzen wat, mompelen wat. De dame achter de kraam laat gelijk merken, dat ondanks mijn onberispelijke franse uitspraak, ze direct doorheeft dat ik hier niet vandaan kom. Zijn het de charmante melkflessen onder mijn korte broek? Is mijn baard niet wild frans genoeg? Afin, zij stort onmiddelijke haar volledige scala aan talen over ons uit. Na het woord ‘Pays Bas’ , schakelt ze over naar duits. En ja, duitsers en rotterdammers, laat ik het zo zeggen, we wennen steeds meer aan elkaar. En dus ga ik in mijn onverstoorbare frans verder. Na het vinden van twee geschikte exemplaren rekenen we af, gevolgd door een ‘ooievaar’ van de dames, frans voor kleuters, met dank aan #chateaumeiland hobbelen wij door over de markt.

Wat me altijd opvalt aan franse markten is het lekkere eten, zijn we in Nederland slechts loempia’s en friet gewend, hier vliegen de magret de canard met frieten gebakken in het eendenvet, en diverse andere versnaperingen je om de oren. Prachtige droge worsten, creatieve stukjes vlees, kaasjes, nougat en andere producten worden uitgestald alsof de rijkdom niet op kan. Wie beter rondkijkt weet dat de dorpjes niet meer de dorpjes zijn van 25 jaar terug. Winkeltjes op iedere hoek. Dichtgetimmerd, a vendre, a louer, een onzekere toekomst. Gelukkig waande ik mij nog even in het Frankrijk uit mijn jeugd. Gezelligheid, drukte, lokale producten. Voor mij mag de vakantie nog wel even duren.

Vanuit een zonnig Frankrijk zeg ik, een fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *