Diep onder de grond…

Meiden, kom op, morgenochtend is het bewolkt, een uitje, we gaan naar een grot. 09:30 gaat de grot open, laten we er als eerste zijn…dan is de eerste rondleiding om 10:05 nog te doen.

Met horrorscenarios in het hoofd, hordes met toeristen met oververmoeide kinderen, zitten we met enig kunst en vliegwerk om 08:50 aan het ontbijt. Terwijl er geginnegapt wordt over de gestreepte jumpsuite van dochterlief. Jij moet vandaag in je gevangenispak! Lijkt het meest belangrijke onderwerp bij de twee kleuters, de kwaliteit van de eventueel aan te treffen souvenirwinkel. Sinds het begin van de vakantie zijn alle gespaarde souvenircentjes meegesleept in een door oma gemaakte envelop van franse landkaart. Maar tot op heden heeft geen enkele souvenirwinkel aan de verwachting voldaan. Maar vandaag is er goede hoop en word er al gedroomd van de nieuwe aankopen.

Iedereen in de auto, gordels om, en luid zingend goed gemutst laten de kleuters zich naar de grot brengen. Eenmaal aangekomen, je raad het al, entree is via de souvenir winkel….straks,na de grot. De verwachte drukte blijft uit. Drie auto’s op de parkeerplaats. Drukte om niets. Handig dirigeert mijn vrouw de dames naar een schommel, om zo het kwartier tot het begin van de rondleiding vol te maken. 09:59, een van de dames moet nog plassen, geen idee wat het is, maar als er een moet, moeten ze allemaal.

De kleinste, zet het op een lopen en maakt een sierlijke duik richting vloer van het terras aldaar aanwezig. 3 minuten voor aanvang weet ik bij de kassa in mijn beste frans twee prinsessenpleisters te bietsen en met een snikkende kleuter op de arm beginnen we aan ons grotavontuur. Als of we vanochtend nog geen avontuur gehad hebben. Binnen zijn alle kapotte knie perikelen, souvenirwinkels enzovoort vergeten. Het is een prachtige drie kwartier durende rondleiding. En tot mijn verbazing luisteren onze kleuters naar een frans verhaal van de gids. Ademloos, gefascineerd. Bij de uitgang van de grot is daar de souvenirwinkel, na een weloverwogen vergelijk van de diverse aangeboden snuisterijen besluiten beide dochters te gaan voor een ketting van gekleurde steentjes.

Topochtend? Zeker! Genieten pur sang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *