Daar waar Nederland in zee valt..

Moddergat, daar waar Nederland in zee valt. Wonen aan zee zonder hem te zien. Achter de dijk leunen de oude vissershuisjes schuin naar de dijk toe. Zich verzettend tegen jarenlange zeewind.

Leegte is wat in mij opkomt. In 2004 was dit plekje in de race voor het mooiste plekje van Nederland. Ze werden tweede. Stilste plekje..wellicht een idee voor een nieuwe verkiezing. Het uitzicht is prachtig , dat dan weer wel. Door de gratis verrekijker op de dijk tuur ik een tijdje naar Schiermonnikoog en Ameland.

Het ruikt hier naar schaapjes en zee, verderop wandelen wat mensen vredig tussen de wat op katoenbolletjes lijken, groepen met schapen. Bij laagwater schijn je hier prachtig te kunnen wadlopen , kokkels en mossels rapen op ‘wadloopschoentjes’ (te huur voor 2 euro bij het wadloopcenter, ja, dat bestaat) niet op laarzen , als je stopt sta je vast en kun je op sokken terug naar het schijnt, volgens lokale bewoners staan er bergen laarzen in het wad, uiteraard had mij dit ook overkomen, gelukkig is het hoog water. Al dit moois verhult hoe het hier bij slecht weer kan spoken.

In de nacht van 5 op 6 maart 1883, ondanks waarschuwingen om niet uit te varen, ging de vloot toch, er moest immers brood op de plank. Gevolg, meer dan 17 schepen verging, 83 doden als gevolg. De grootsheid van het monument op de dijk laat zien dat de visserij van het dorp zich nooit volledig heeft hersteld. Toch nog maar eens terug , kijken naar het wad als het stormt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *