Waarom een oude volvo de beste gezinsauto is.

Mensen die me een beetje kennen, zien mij zo ongeveer mijn hele autorijdende carriere, rijden in een volvo. Op een uitstapje naar een ander merk na, kom ik er altijd weer bij terug. Zo rijd ik nu al weer een tijdje in mijn 7de Volvo.

Ooit begon ik met een rode volvo 460, die al snel werd opgevolgd door een witte volvo 740, noem hem de oervolvo. Kapot was eigenlijk niet mogelijk. Rechthoekig, sterk. Inmiddels na nog een 740, een 850, s80 en s80 T6, rijden we nu alweer een tijdje in een V50. Heerlijk op de lange afstanden.

En waarom dan juist zo een groot bakbeest. Vierkant, oude mannen imago. En waarom is dit dan eigenlijk de beste gezinsauto? Een aantal puntjes.

Veiligheid. Met het E.V.A. initiative deelt Volvo 40 jaar onderzoek met de wereld. Als uitvinder van de veiligheidsgordel en de Airbag voor voetgangers maken ze dan ook hele veilige producten. Ik voel mij ook veiliger in een Volvo dan in een ander voertuig. Je zou kunnen zeggen dat dit weer zorgt voor roekeloos gedrag en sneller rijden, maar ik kan je verzekeren dat dit niet waar is. Overal om je heen zijn airbags en veiligheidssnufjes.

Ze gaan niet stuk, ook niet bij -21 graden en 400.000 kilometer.

Had ik al gezegd dat ze niet stuk gaan, tenminste, meestal niet. Ons huidige exemplaar heeft 426.000 kilometer gereden, en op een lekke band na de afgelopen 20000 kilometer die wij er mee hebben gereden niets.. Het blijft dus rijden. Volvo’s met pech zijn vaak echt goed kapot, en dan is het uiteraard duur. Maar, in principe gaan ze eigenlijk niet kapot. Kilometerstanden bij tweedehands modellen worden lacherig afgedaan, als net ingereden bij kilometerstanden over de 300.000 km’s. Twijfels, klik even hier , of zoek op youtube eens naar klokje rond en volvo.

Het is zo een beetje de enige auto waarvan je het liefst het oude model wilt kopen in plaats van het nieuwere. Als je diep in mijn hart kijkt, ga ik het liefst van mijn v50 naar ouder, de 940 of 740. Vlekkende kinderen, gepeuter aan stoelen, stiften. Het lijkt wel of de ontwerper van volvo een vooruitziende blik had. Slopen van de auto door kinderen is lastig.

Alles kan mee

Had ik al gezegd dat ze niet stuk gaan? Ook al rijd je in een exemplaar van 25 jaar oud. Grote kans dat de airco en alle andere accessoires nog gewoon werken. Zelfs in een oude model krijg je een gevoel van luxe. Een deur is nog steeds een deur. De stoelen zijn voortreffelijk. Als een troon. Je ervaart de ultieme luxe, en ja…zelfs in een oud model kom je prima voor de dag. Volvorijders zijn in zeker 7 van de 10 gevallen liefhebbers. Heeft een andere auto talloze knoppen. Een volvo is degelijk en simpel. De lichtschakelaar (je hebt hem niet nodig, licht altijd aan, leve de veiligheid), is nog steeds dezelfde als die in mijn eerste volvo. Zelfde plek, zelfde knop. In welke volvo je ook stapt, er veranderd weinig. Ik heb nu voor het eerst een ‘waterval’ dashboard. Wat moest ik wennen

Een van onze eerdere volvos

Volvo’s hebben veel ruimte. Als je instapt heb je het gevoel dat de hele familie mee kan. Regelmatig grote stukken vervoert, of groepen met mensen. Bijna alles kan altijd mee. De oude tanks hebben mijn hart gestolen.

Oh ja… had ik al gezegd dat ze niet kapot gaan…Nee….echt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *