Op zoek naar een tweedehands trekker?

Samen met mijn twee dochters plant ik mij op een bankje, vandaag zijn de meiden mee, het onderwijzend personeel staakt. Het gemeentehuis van Grootegast. Omdat het wel druk zou zijn ben ik dit keer op tijd met het verlengen van mijn rijbewijs. Een maand van te voren. Ben ik normaal nogal van de ‘makkelijk’ en op zijn bonnefooi, deze keer heb ik keurig een online afspraak gemaakt. Mijn afspraak loopt van kwart over negen tot tien voor half tien.

Achter de klantenservicebalie staat een man wat naar een scherm te staren. Het is vijf over negen, ik ben ruim op tijd. Om ons heen is het stil, de complete ontvangsthal is op een postbode na compleet leeg. Naast ons een tafel met keurig gerangschikte folders over allerhande lokale activiteiten. Terwijl mijn dochters hun zakken vullen met gratis ansichtkaarten en ik dit in enigszins goede banen probeer te sturen, word ik omgeroepen. Bent u de afspraak van kwart over negen? (Alsof er nog een horde mensen in de lege hal zit te wachten tot het kwart na negen is.!?) Ik knik bevestigend en spoed mij richting de balie. Een spoedaanvraag blijkt niet nodig, binnen een week ben ik in het bezit van mijn verlengde rijbewijs.

Ik vraag voor de zekerheid nog na of er geen drukte verwacht is , omdat je toch steeds meer hoort omtrent lange wachttijden. Niets van merkbaar schud de man zijn hoofd. Ik heb vandaag drie afspraken staan, uw rijbewijs kunnen we daar wel bij hebben. Op mijn vraag of hij al die tijd achter deze balie moet staan antwoord hij bevestigend. Soms is het drukker, maar vandaag niet. Ik heb er soms wel 15 op een dag. Als hij de plaats van afgifte op mijn oude rijbewijs ziet, Rotterdam, vraagt hij mij of het daar wel altijd druk is.

Ik bespaar hem de details, over gemaakte afspraken , volle wachtruimtes en allerhande stress. Toen ik mijn tweede dochter kwam aangeven had de ambtenaar wat overredingskracht nodig om de aangifte op te nemen. Nadat ik een uur had zitten wachten, wist de man mij, de kersverse vader te vertellen dat ik een afspraak had moeten maken. Uiteraard had ik dit in al mijn enthousiasme niet gedaan en was lukraak binnen gestapt. Fout….een afspraak. Verhalen van mensen die door tegenzittend openbaar vervoer vijf minuten te laat zijn en vervolgens een nieuwe afspraak moeten maken, opnieuw onder aan de wachtlijst.

Volgende week kan ik mijn nieuwe rijbewijs ophalen, zonder afspraak, even aan de balie, of uw vrouw met uw oude als u niet in de gelegenheid bent, laat de man mij weten. Tot hilariteit van mijn beide dochters krijg ik nu tevens een trekkerrijbewijs op mijn nieuwe rijbewijs. ‘Mama, mama! Papa mag op een tractor rijden’. Geproest en gegniffel zijn het gevolg. Ik op een trekker lijkt mij voor de omgeving niet gezond. Op zoek naar een tweedehands trekker? Na de vraag aan de man achter de balie of dat trekkerrijbewijs niet achterwege kan blijven.

Iets met uit de stad komen, het niet willen hebben, laat hij mij weten dat dit niet mogelijk is. Inmiddels proesten mijn beide dochters het uit aan de balie. Papa op een tractor, moet hij wel zijn klompen aan, als een echte boer. Ik maan tot stilte, en probeer de trekkerrijbewijs affaire een stille dood te laten sterven voor wij thuis zijn. Ik paai mijn dochters met nog wat gratis ansichtkaarten, en wij spoedden ons door de lege zaal naar buiten toe.

In de auto vraagt mijn jongste dochter nogmaals. Papa, mag je dan echt op een tractor? Ik denk het wel, beantwoord ik haar vraag. Dat is wel makkelijk als we veel gras krijgen bij het nieuwe huis. Ik proest het uit van het lachen. Ik zie mijzelf al op een trekker met mijn klompen, mijn tuin omploegen. Kinderlogica, het is genieten. Toch maar een op zoek naar een tweedehands trekker op de oprit? Met de trekker op klompen naar de Supermarkt. Wie weet..

1 thought on “Op zoek naar een tweedehands trekker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *