Kind, ga toch buiten spelen!

Sinds we verhuisd zijn, is er iets nieuws ontstaan voor onze kinderen. Was in onze oude huis de ruimte om buiten te spelen beperkt tot onze achtertuin. Om ons tijdelijke huis heen is genoeg speelruimte om lekker buiten te spelen.

Speelden wij vroeger altijd buiten, althans, zo voelt het. Zo moeilijk zijn onze kinderen naar buiten te krijgen. “Papa…jij moet mee buiten spelen”,”Wat moet ik dan buiten doen?” , zijn veel gehoorde vragen. Geschrokken kom ik tot de conclusie dat de term “buiten spelen moet je leren” helaas waar blijkt te zijn. Speelden wij bij regen gewoon in onze regenjas op laarsjes buiten, mijn kinderen staan bibberend onder het afdakje bij de deur.

Nu na twee 2 maanden in ons tijdelijke huis komt er langzaam een verandering. Zou het me dan toch lukken? Heb ik er buitenspeel kinderen van gemaakt? De meiden zijn naar buiten en ineens is het stil om het huis. Ik stap naar buiten om eens te kijken. Achter ons huis zit een kerk, deze zit vast aan ons tijdelijke huis. De kerk wordt slechts sporadisch gebruikt en staat praktisch leeg. Om de kerk heen zijn struiken en veel gras.

Via het paadje zijn ze achter de kerk op het grote grasveld. Ik zie mijn oudste slepen met takken. De jongste geeft diverse aanwijzingen. Er word duidelijk een huis gebouwd. Er worden beukenootjes gezocht. In huis moet ook eten gemaakt worden. Ik gniffel wat, ze beginnen het te leren. Buiten spelen.

Mijn eigen buitenspeeldagen zijn helaas voorbij. Ik ben inmiddels 39 jaar, en op een skelter de straat door….tja…

Er is nog hoop, ze spelen buiten, zonder gezeur, zonder vragen, langer dan 5 minuten. Bij mij was dat wel anders vroeger. Regelmatig jaagde ik mijn moeder de stuipen op het lijf door weer ergens iets te breken, kneuzen. De knieën van mijn spijkerbroeken sneuvelden maandelijks en werden dan vakkundig weer van een sticker voorzien, en niet één alternatief vervoersmiddel (eenwielers, skateboards, skelters, en wat hadden we wel niet nog meer allemaal) bleef onbenut. Nu hebben kinderen tablets, smartphones en laptops. De digitale wereld is vaak interessanter dan de echte.

langs het huis naar het grasveld achter de kerk

Ik keer me om, laat ze maar lekker spelen. Met rode oren en een frisse neus komen ze een kwartiertje later aan de deur. Ze hebben een huis gebouwd, en papa moet komen kijken. Heerlijk, buiten spelen denk ik. Op naar de gebouwde hut. Voor even ben ik weer 5 jaar oud. We moeten vaker buitenspelen, kinderen, het is genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *