Iets met rolpatronen. Brugoverpeinzingen

Bij ons zijn de rollen dus omgedraaid. Ik ben als papa dus thuis, ik bekommer me om het huishouden, boodschappen. Speel part time taxibedrijf voor de kinderen. Zorg voor het eten…1001 taken, rondom ons gezin. Mijn vrouw werkt als verpleegkundige, in loondienst, maar zzp’t er omheen. Need less to say, onregelmatig, druk.
Sinds ik dus als vader bij school sta, of met mijn dochters in de supermarkt irriteer ik mij ineens aan wat , ik noem het maar hipster termen. Ofschoon ze modern lijken, zijn ze eigenlijk hopeloos ouderwets.

1. Papadag

Bij alleen het woord al, uitslag overal. Sta je nietsvermoedend in de supermarkt. ‘Ben jij met papa op stap? Is het papa dag vandaag?’. Ik zie de sporadische keer dat mijn vrouw onwennig door de supermarkt strompelt met een kleuter aan haar arm, nooit iemand vragen, ‘mama dag vandaag?’. Doet mij dus concluderen dat de sociale acceptatie van het omgekeerde rolpatroon nog ver weg is. Surprise, ook mama’s kunnen hoogopgeleid zijn en de kost verdienen.

2. Me-time

Een woord waar ik helemaal de kriebels van krijg. Kom eens onder je steen vandaan….me-time…je hebt kinderen. Denk er nog maar eena aan terug als je s’avonds nog loopt op te ruimen, de was opvouwt. Vakantie? Nee…dan zijn je kinderen juist thuis..en ja..dat is heerlijk.

3. Curlingouders

Ik gebruik de term zelf ook, helaas, ik beken schuld. Vermoeiend. Het is niet zo zeer het woord, maar de personen die het uitbeelden. Kinderen opvoeden zonder dat ze hun eigen problemen oplossen. Geen hobbeltjes, alles gladjes..laat ik er maar over ophouden.

4. Digiboard


Vraag je je kleuter, wat hebben jullie vandaag gedaan? Het zandkasteel gekeken, liedjes gezongen. Was je in de veronderstelling dat de juf nog liedjes zingt. Nee….het digiboard doet heel veel voor je. Hadden wij nog een krijtbord waar de juf een vlag met je leeftijd op tekende. Dan is er nu wel een digitaal figuurtje die wat zingt. Tenenkrommend. Nieuwe technologie ok, maar zo?


5. Topper

Laatst kreeg onze dochter na haar verjaardagstraktatie op school een kaart mee. Felicitatie van al het onderwijzend personeel. Ik heb haar onmiddelijk bij thuiskomst een liedje laten zingen. Ze komt niet in de buurt van Jan Smit, een van de toppers. Laat staan dat de kinderbijslag zo hoog is dat wij ons topper mogen noemen. Weg mat dat woord.

Ik noem er zomaar vijf, termen, zoals je wilt ‘jeukwoorden’. Ik ben heel erg benieuwd. Welke jeukwoorden irriteer jij je aan en mogen wel geschrapt worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *