De waterwolf van Electra.

Het moet wat geweest zijn. Ik neem je mee terug naar het jaar 1920, naar een gehucht ergens in het noorden van Nederland. Drommen met mensen hebben zich verzameld. In de naburige dorpen hangt de vlag uit. Alles is in gereedheid gebracht voor de ontvangst van hare majesteit Wilhelmina, samen met haar man Z.k.h. Prins Hendrik. Maanden is er toegewerkt naar dit moment. Op eigen verzoek is de koningin aanwezig bij dit speciale moment.

We zijn in Electra. Dit gehuchtje aan het reitdiep herbergt een van de grootste boezemgemalen van Europa. In de eerste instantie is het gemaal electrisch, vandaar ook de naam van het gehucht Electra. Woest stijgt het gemaal boven het land uit. ‘De Waterwolf’.
Sinds de jaren 70 stampen er vier enorme ‘brons’ dieselmotoren in het grote gebouw. Binnen een seconde zuigen ze ongeveer de hoeveelheid water weg met de inhoud van de gemiddelde woonkamer.

Vandaag is het open monumentendag, ik schrijf, 2019. Aan mijn zijde twee kleuters, niet gefascineerd door vier oude motoren. Gefascineerd door de aangeboden limonade, koekjes, kleurboekjes en aanwezige merchandise banen ze zich een weg door het indrukwekkende gebouw. Ik snap het ook wel, wat snapt een kleuter nu van motoren. Na wat gestaar naar gepoetst koper en machtige machines heeft deze papa het gezien. Mijn dochters zijn inmiddels al naar buiten gesjouwt. Papa, kom nou….waar blijf je nou…

Ik kijk nog eens om naar het indrukwekkende gebouw, even is het weer 1920. Langs de route hiernaartoe hingen de vlaggen uit en kinderen op straat waren versierd met rood-wit-blauwe en oranje lintjes. Na een toespraak van de koningin drukte ze op een knop en begonnen de drie pompen met veel gedruis te werken.

Het motto ‘Verlaging van den waterstand, brengt meerder koren op het land’ werd ook toen in 1920 door Koningin Wilhelmina gelezen. Want daar ging het ten slotte om; de vruchtbaarheid van het land. ’s…….Hoe anders is het nu. Verlaten leeg torent de waterwolf boven het vlakke land uit. Hoe prachtig. Mocht je ooit in de buurt zijn, en langs de electraweg rijden. Sla eens rechtsaf, rijd eens naar dat grote gebouw aan de horizon. Je zult er geen spijt van krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *