De herfst is begonnen. Brooddeeg knutsels.

De herfst is begonnen. Brooddeeg knutsels !! Als je onze dochters vraagt wat ze het liefste doen, is het behalve pannenkoeken en patatjes eten, zeker en vast knutselen.

Er gaat geen dag voorbij dat er niet ergens een knutsel moet worden verzonnen. Enthousiast beginnen ze aan elke knip, plak en vouwknutsel. Als er klei en verf bij komt kijken, dan is het feest compleet.

Wel nu, de herfst is aangebroken, en wie herinnert zich niet een van de knutsels van de kleuterschool van vroeger. Een egeltje. Om zelf een egeltje te kunnen maken heb je niet veel meer nodig als oude lucifers en of sateprikkers, en of cocktailprikkers en zoutdeeg, ook wel brooddeeg.

Hier onder ons recept. Brooddeeg is uiteraard veelzijdig. Behalve egeltjes, kun je er schaaltjes van herfstbladeren, vlechten, je kent het wel.

Hier een van onze schaaltjes, van een herfstblad

Een herfstblad schaaltje, deze kun je wel het beste afbakken. Om hem daarna weer leuk te schilderen.

De ingrediënten :

  • 2 kopjes (500 gram) witte bloem (geen zelfrijzend meel)
  • 1 kopje (250 gram) zout
  • 1 kopje (250 ml) water
  • 1 eetlepel olie

Je begint met alle droge materialen, en al knedend voeg je steeds meer water toe. Het beste gaat het uiteraard met je handen. Is het te droog? Meer water. Is het te nat? Meer bloem.

Voor het bakken verwarm je de oven voor op 100 graden. Voordat je de creaties in de oven doet kun je hier nog wat olie overheen strijken voor een glanzend kleurtje. Je gaat het niet echt bakken, maar vooral laten drogen. Dit kan wel zo’n 1 tot 3 uur duren, afhankelijk van de dikte. Na het bakken nog een uur laten afkoelen in de oven.

Als je liever niet wilt bakken kun je het zoutdeeg ook laten drogen in de lucht. Bijvoorbeeld door het kunstwerk bovenop de verwarming te leggen.

Ik zou zeggen, aan de knutsel, en een fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *