‘Blonnie is in Frankrijk’

Ja…je ziet het. Althans, laat me even uitleggen wat je ziet. Dit is een tekening van mijn jongste dochter. Samen met een berg andere tekeningen van ‘blonnie’ , prijkt hij in de gang van de school. ‘Blonnie’ beleefd werkelijk ontzettend veel avonturen. ‘Blonnie’ was overal. Blonnie is dus een Ballon. ‘Blonnie is in Frankrijk’. De ballon is door een andere leerling mee naar school genomen. B is namelijk de nieuwst aangeleerde letter. Voor het gemak is de ballon nu omgedoopt in ‘Blonnie’ , en hij is op reis. Reizen is deze keer het thema. Dat ‘Blonnie’ in Frankrijk is, snap ik. Ik was er van de zomer ook, en het was er heerlijk.

Naast mij staat een moeder. Waarom Blonnie? Had het niet gewoon ‘Ballon’ gaat op reis moeten zijn, of Berend Ballon, of iets van die strekking… In de nieuwsbrief was er reeds over ‘Blonnie’ gesproken, dus alle tijd thuis al om je aan ‘Blonnie’ te ergeren. Nu komt ‘Blonnie’ over als een gezellige peer, dus ik vind alles best.

Als je er even goed over nadenkt. Is ‘Blonnie’ een volstrekt idiote naam. Hoe komt zo een juf er op…maar wist je..je maakt je er zelf ook dagelijks schuldig aan sinds je kinderen hebt. Zal ik even wat voorbeelden noemen beste moeder?

Zeg je zelf nooit tegen je man ‘ik ben even een wijntje drinken met vriendinnetjes’ , tegen je baby zit je ‘moet jij een slokje uit je lekkere flesje’ , verkleinwoorden waren ‘not done’ , sinds je papa of mama bent, gebruik je ze dagelijks. Nog meer? Knuffeltje, Bedje….en zo talloze andere..

Ik hoorde het mezelf gisteren nog zeggen. Papa gaat even wat drinken ophalen in de keuken. Jezelf als derde persoon zien. ‘Wij de koning zijn even afwezig’ zeg maar. Papa is zo even je zus weg brengen..over jezelf…kom op….En alsof dit alles niet erg genoeg is. Noem je je vrouw….nu komt hij, let op, soms Mama. ‘Mama is even dit of dat doen.’, ‘euh Mama kijk eens wat je dochter kan’ . Had je vroeger nooit gedaan. Maar….je doet het wel.

Nog eentje? We hebben …als het goed is. Toen we een kind mochten krijgen, goed nagedacht over een passende naam. Gebruiken we die ook? Tuurlijk! Maar koosnaampjes…Poepie, knuffeltje, pukkedotje…ga zo maar door. Ja….Oeps…had je niet gedacht dat je dat ooit ging doen toch?

Kom op…je kunt er zelf nog wel meer verzinnen. Stopwoorden. Ken je dat moment dat je kind, onbedoeld, ongelukkig net dat ene glas melk weer laat vallen. Of net naast de wc zit te plassen. Ik kan talloze andere momenten opnoemen. Wij gebruiken ‘Oeps’ , ooit is iemand er mee begonnen, en sindsdien heeft het hele gezin het overgenomen. Als ik ergens ‘oeps’ hoor , ren ik al richting een doekje. Of zit er ergens poep of plas.

Om over poep nog maar te zwijgen. Had je het vroeger nooit over poep. Sinds je kinderen hebt, is poep een van de meest besproken onderwerpen. Van het ‘ Ik heb gepoept’ van de kleuter, tot lachen om vieze woorden als ‘poep’ als kleuter. Tot de babytijd…’heeft ze nu gepoept?’,’ruik ik poep’,’zat er poep aan’ …kortom…overal poep.

Dus. Moraal van het verhaal. Als je volgende keer op school komt, en ‘blonnie’ of welk ander fictief figuurtje maakt een rondreis door de klas. Denk na wanneer je hier over valt..Ik noem geen namen…maar moeder naast mij kom op..met het woord ‘Blonnie’ leer je je kind echt geen verkeerd Nederlands aan. Je doet het immers zelf dagelijks….en je bent er ook gekomen toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *