Is een schaap nu gek of niet.

Kijk ze daar nu staan. Elke ochtend weer rijden we tussen de weilanden door op weg naar school. In het vroege schemerlicht, nu de seizoenen zijn tol eisen, liggen in de ochtend de meeste schapen nog plat in het veld.

Discussie op de achterbank van onze volvo. “Papa, kijk al die schapen slapen nog, waarom slapen ze niet binnen?”. Tja, schapen kunnen tegen het slechte weer, die hoeven niet naar binnen. Diep van binnen denk ik dat schapen gewoonweg te dom zijn om naar binnen te gaan. Neem nu geiten, een stuk slimmer. Kippen, slimmer. Schapen….tja….regen, sneeuw, zon, altijd blijven ze staan waar ze staan. Is er een boer wel zo aardig om een afdak te timmeren, willen ze er wellicht onder gaan staan.

Maar dat kun je niet zeggen tegen je dochters. Ze zijn gewoon te dom. Een hond, houd met gemak honderd schapen in bedwang. Zegt dit wat over de hond of over de schapen?

Stiekem moet ik er om lachen dat in een overwegend nog redelijk kerkelijke omgeving zoveel schapen staan. Ik ben van huis uit niet kerkelijk, en wilde dat graag zo houden. Leven en laten leven zeg ik maar. Maar juist hier, schapen. Is in de bijbel bijna elk dier des duivels. Bokkepoten, scharen, varkens zijn onrein, insecten vies. Maar schapen, ja, die zijn geweldig. ‘Het lam gods, de herder met zijn kudde’ , allemaal schapen.

Ik kijk het schaap nog eens aan. Zou hij het weten? Van schapen is namelijk bekend dat ze op grote schaal de homofilie praktiseren. Tot wel 1 op de 4 rammen beoefent soms de herenliefde. Een procent of 10 is volledig homoseksueel, en het dunhoornschaap behoort zelfs tot de zeldzame diersoorten op aarde, waarvan de vrouwtjes elkaar soms oraal plezieren. Zonder het te weten hebben de auteurs van de bijbel, de grootste nicht uit het weiland uitverkoren tot lievelingsdier.

Gniffelend rijd ik door. En kijk nog eens om naar de schapen. Misschien zijn ze toch minder dom dan we denken. Hokjesdenken, daar hebben ze in ieder geval nog nooit van gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *