Gedwongen bewuster omgaan met afval.

Op de foto, het beeld in ons ‘kleine’ tijdelijke dorpje voor de aankomende maanden. Elke dinsdag is het raak. De hele straat is bezaaid met kratjes, emmertjes, bakjes en zakken.

Nu we ons opmaken voor de aankomende maanden in onze tijdelijke woning, het gezin weer wat rust vind, en we langzaam wennen aan de hele nieuwe omgeving, is er een ding waar het hele huishouden nog mee worstelt.

Afval scheiden. Waren we in Rotterdam nog in de luxe positie waarin we alles in de ondergrondse container konden stoppen, dat is hier definitief over. Uiteraard waren er ook papier, plastic en glascontainers in Rotterdam. Allemaal prima geregeld, maar op de een of andere manier kwam het er niet van. In de gemeente waar we nu wonen, betaal je per kilo restafval en per aantal keren dat je de container aan de weg zet.

Iedere dinsdag zoals gezegd komt de ‘milieuboer’ langs. Deze neemt gratis al het andere afval mee. GFT, blik, papier, plastic, enz… Het is een feest van buren die slepen met allerhande emmers, bakjes en zakken.

Nu denk je prima, en dat is het ook. Immers, een beter milieu begint bij jezelf, en je wordt een stuk bewuster van de enorme plastic berg die we met zijn allen produceren. Ik durf te stellen dat zeker 75 procent van ons afval, plastic is. Voor het plastic afval krijg je speciale zakken. Standaard staan er twee aan de weg, tezamen met een ‘vies’ emmertje GFT van een week. Ja…afval scheiden is niet fris.

Het vereist wat inspanning, en het word onderhand een sport. Echter een dingetje…kinderen…. Papa, is dit plastic? Papa, waar moet dit in. Om nog maar te zwijgen over stukjes afval waarvan je kind niet weet waar het heen moet, en die als papa even niet in de buurt is, eindigen op de aanrecht, kast, tafel. Inmiddels word ik een expert in ‘ verzamel ondefinieerbaar afval uit je huis’ .

De plastic bak staat buiten, dus daar kunnen ze ook niet bij helpen, dus voor nu vergeef ik het ze. Papa moet behalve het huishouden toch ook wat doen. En over het afval scheiden…kan ik kort zijn. Het vergt wat aanpassing, maar het komt er op neer dat je het gewoon moet doen. Het oranje brabantia prullenbakje voor de GFT, een zinken afvalbak met zak voor het plastic. Een kratje voor het glas, een doos voor het karton. Een krat voor het blik. Een krat voor evt kapotte apparaten en of chemisch afval. Een groene container voor als je heel veel GFT hebt, een zwarte voor het restafval. Ja, het is echt mn nieuwe hobby. Niet te vergeten, alle dopjes apart voor de blinde geleide honden.

De uiteindelijke conclusie, is het allemaal wel nuttig? Zo ver als de gemeente adviseert heeft al het afval scheiden zeker nut. Er zijn diverse voordelen, ik ga ze niet allemaal opsommen. Maar denk maar eens na over de enorme berg met plastic die we wekelijks produceren. Ik ben in ieder geval geschrokken. Op naar minder plastic zeg ik. Voor nu, een fijne dag!

Mocht je meer informatie willen over het nut en fabels over afval scheiden? Kijk eens bij deze link :

https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden-nut-en-fabels/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *