Tegeltuinterroristen

Ook hier is het gaande. Met schrik kijk ik om mij heen en zie ik alle nieuwbouwhuizen , eerst eenzaam in de klei grond, nu omgeven worden door grote grijze vlakten. Tegeltuinterroristen!? Voor het onderhoudsgemak. Ook in de andere tuinen voeren de grijze tegels de boventoon. Eerst de oprit, dat is uiteraard nodig, maar dan volgt al snel het terras, en weet je, als we toch bezig zijn. Slechts een enkele tuin is voorzien van planten, of meer dan alleen gras. Zelf droom ik van een weelderige cottage tuin, met kronkelend gras, knusse hoekjes en oude steentjes.

“Het is gemak. Mensen zien een tuin als het verlengde van hun woonkamer. Een betegelde tuin vergt in hun ogen weinig onderhoud en het is makkelijk om er een terrasje op te zetten.” Inmiddels regent het twee dagen. Ik kijk eens naar mijn voor mijn verjaardag geïnstalleerde regenmeter en constateer 18mm regen in 3 dagen. Dichtgetegelde tuinen, “Plasjes”, het water kan geen kant op. De ondergang van groene tuinen heeft naast de slechte afvoer van regenwater nog een ander negatief effect: de temperatuur stijgt. Een of twee graden meer kan al leiden tot een hoger sterftecijfer. Iets wat we in deze tijd boven op corona slachtoffers…..tja…wat moet ik er van zeggen.

Ik zeg een tuintegeltaks en controle via een drone. Ooit al eens geprobeerd in Brabant en toen jammerlijk gesneuveld. Ondertussen tuinier ik lekker door aan onze duurzame tuin. Oude bestrating met een open karakter, slechts waar nodig. Groen gras, borders, en gekoesterde stekjes die mij hopelijk in de toekomst van een groene oase gaan voorzien. Zittend in een ijzeren stoeltje mijmer ik over nieuw aan te leggen borders. Droom van de weelderige bloemen die nu nog in de grond zitten als zaadje. Blij kijk ik om me heen en zie her en der toch een siertuin ontstaan. Wellicht werkt het besmettelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *