Een nieuwe set wielen.

Zoals Volvo-rijder Martin Bril : “Volvo’s zijn beschaafd, maar toch hardwerkend. En een Volvo raakt nóóit aan lager wal. Oudere Volvo’s vallen zelden in verkeerde handen. Ze worden niet gepimpt door dubieuze eigenaren. Als je auto’s met mensen zou kunnen vergelijken, is de Volvo een knoestige, wat onhandige man, met haar in zijn oren, die als hij eenmaal na een paar glaasjes loskomt, verschrikkelijk geestig blijkt te zijn en ook nog goed kan dansen.”

Het was tijd voor een nieuwe auto. Onze huidige Volvo is door de fijnstoftoeslag en het aankomende onderhoud niet meer rendabel als gezinsauto. Daar ik al sinds mijn eerste auto een Volvo rijder ben (2×740, 1×460, 1×850 , 2x s80) , was voor mij de keuze snel gemaakt.

Als stereotype man rijd ik graag in een auto met veel knopjes, liefst een oudere auto, probleemloos, geluidloos en met waar nodig een berg met pk’s onder de rechtervoet. Mijn vrouw zweert bij haar Kia Picanto maar laat mij mijn gang gaan als het aankomt op volvo’s. Standaard vind zij ze te groot, onoverzichtelijk….je kent het wel.

Wist je trouwens dat Nederlanders 49 woorden voor auto hebben? Van bak en bolide tot brik, bolide, heilige koe, slee en (oude) schicht, wielen, sjees, vehikel, enzovoort. Aangekomen bij de garage met de auto van ‘mijn’ keuze, was het liefde op het eerste gezicht. Met haar 18 jaar en slechts 260.000 kilometer is deze dame net ‘ingereden’ , zoals wij volvo fanaten plachten te zeggen, de inloop olie kan er bijna uit. Alle opties die de volvo rijder wil zijn aanwezig. Zoals daar is cruise control (volvo rijders gebruiken hem permanent). Een autotelefoon (je hebt er niets aan maar de aanwezige telefoonhoorn houd de kleuters bezig achterin). Een surround systeem (want papa wil ook wel eens hard muziek draaien.) En een prachtige 2.4 vijf cilinder motor. En juist met die motor is iets speciaals. Liefhebbers noemen haar wel eens liefkozend ‘de roffel’. Goed omschrijven kan ik het niet, maar het zorgt voor een lach van oor tot oor. Het gaat niet om snelheid, maar het roffelende geluid vanaf zo een beetje 3000RPM.

Helaas levert volvo in het huidige programma geen 5 cilinders meer, en is deze 18 jaar oude dame zo een beetje het laatste stukje 5 cilinder nostalgie. Na een korte proefrit ben ik om. Het voelt als vanouds. In welke volvo je ook stapt, alles werkt hetzelfde, knopjes op dezelfde plek. De koop is gesloten en de mooie grijze dame gaat mee naar huis. Blind van verliefdheid stuur ik de oude dame over de binnendoor weggetjes. Het is genieten pur sang. Zie je me ergens rijden in mijn oude auto, vergeet dan even niet goed te kijken naar de glimlach van oor tot oor. Zo ziet dat er uit, ultiem geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *