Laat de boerenkool maar komen

Buiten is het koud, het regent, guur weer. Zo een dag waarop je naar buiten kijkt, en zin hebt om accuut onder een dekentje op de bank te gaan zitten. Altijd als het wat frisser word, gaat het bij mij kriebelen. Vanochtend toen ik in de auto stapte kreeg ik de bevestiging. Er was voor het miniscule temperatuurmetertje in mijn dashboard, een sterretje te zien. Trots gaf het metertje twee graden aan. Nadat ik mijn kinderen op school heb gebracht, kan ik al haast niet wachten.

Als ik in stroobos de bocht omdraai, zie ik ze staan. Stronken boerenkool. Prachtig in al hun eenvoud, in een houten kratje, voor de deur. Als een klein kind zo blij stuif ik de schuur annex groentenwinkel binnen, en schaf een prachtige partij boerenkool aan. Dat word smullen vanavond. Het seizoen is begonnen. Minimaal eens per week is het medicijn om de koude dagen door te komen. Eind van de middag als de geur van boerenkool zich door het huis verspreid. Ik mijn moeder telefonisch op de hoogte heb gesteld van de gekochte boerenkool, wordt het tijd om dit exquise hoogstandje uit de Nederlandse keuken af te maken.

Met de hand stampen tot de gewenste consistentie. Op smaak brengen met zout, peper, scheutje azijn. Een lekkere worst er bij, en de boerenkool kan op tafel. Bij ons thuis eet je de boerenkool met een klodder mayonaise, en een lekkere jus. Wat hebben we genoten. Ik zeg, laat het koude weer maar komen.

Voor de liefhebbers : ons boerenkool recept

Wat heb je nodig voor stamppot van boerenkool (4 personen)?

– 500 gram fijngesneden boerenkool
– 800 gram kruimige aardappels
– 200 gram gerookte spekreepjes
– 10 gram zout
– versgemalen peper
– klein scheutje azijn
– een stamppotstamper

Hoe maak je de stamppot van boerenkool klaar

Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Leg ze in een grote pan, gevuld met een flinke laag water (zodat de aardappels bijna onder staan) voorzien van het zout. Hier bovenop leg je de boerenkool. Breng het geheel aan de kook en laat het (met het deksel op de pan) minstens 25 minuten zachtjes gaar koken. Prik in de aardappels om te kijken of ze gaar zijn. Dan vallen ze gemakkelijk uit elkaar. In de tussentijd braad je de spekreepjes aan (ongeveer 5 minuten).

Zijn de aardappels gaar? Dan ben je klaar om de boerenkool te stampen. Giet hiervoor eerst het kookvocht af en vang dit op in een bakje. Je gebruikt het dadelijk om de stamppot wat smeuïger mee te maken. Stamp nu met een stamppotstamper het geheel goed fijn. Giet er een scheutje azijn doorheen en eventueel (wanneer het geheel te droog is) nog wat van het kookvocht. Spekreepjes er doorheen en klaar ben je. Je kunt wanneer je dat lekker vindt de stamppot nog wat meer smaak geven door wat versgemalen peper en of zout toe te voegen en of een scheutje azijn.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *